Het huis verwarmen op een duurzame manier is mogelijk met een warmtepomp. Met deze elektrische verwarming bent u milieuvriendelijk bezig en zal uw klimaatimpact direct een stuk kleiner zijn. De warmtepomp is een duurzaam alternatief voor de cv-ketel op aardgas. Een warmtepomp wint warmte uit de bodem, lucht of het grondwater en zet dit om in bruikbare energie. De warmtepomp draait op stroom, dit betekent dat het stroomverbruik van het huishouden zal toenemen en het gasverbruik neemt juist weer flink af. Bij het zelf opwekken van stroom doormiddel van zonnepanelen zal de CO2-uitstoot helemaal laag zijn in uw huis. De overheid stimuleert de bevolking om een warmtepomp aan te schaffen in de vorm van aantrekkelijke subsidies.

Verschillende soorten warmtepompen

De warmtepomp is een stuk milieuvriendelijker dan de cv-ketels die nog in veel huizen aanwezig zijn. Bij het aanschaffen van een warmtepomp is het mogelijk om uit verschillende soorten te kiezen. Het is maar net welke warmtepomp het best bij uw woning past en hoe u denkt het milieuvriendelijkst te zijn. Hieronder zijn de 3 verschillende soorten warmtepompen:

  • De volledig elektrische warmtepomp doet alles wat de cv-ketel ook doet, dit betekent dat u helemaal van het aardgas afgaat. De warmtepomp verwarmt het huis en zorgt dat er warm water is. Deze vorm is alleen geschikt als uw huis goed tot zeer goed geïsoleerd is. Dat betekent dat u beschikt over goede dak- en vloerisolatie, een gevulde spouwmuur en HR++ dubbel glas. De volledig elektrische warmtepomp zorgt ervoor dat de co2-uitstoot voor verwarming met 40 tot 50 procent daalt.
  • De hybride warmtepomp werkt samen met de cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor de meeste dagen voor de warmte in uw woning. De cv-ketel helpt voornamelijk als het koud is en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. Een hybride warmtepomp is al geschikt in een huis dat matig geïsoleerd is. Een huis is matig geïsoleerd wanneer het beschikt over gewoon dubbel glas, vloer- en dakisolatie van 5 tot 7 centimeter en spouwmuurisolatie. De hybride warmtepomp zorgt ervoor dat de co2-uitstoot voor verwarming met ongeveer 25 procent daalt.
  • De ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met een mechanische ventilatie. Deze warmtepomp haalt de warmte uit de ventilatielucht om uw woning te verwarmen.  

Duurzaam wonen

Een warmtepomp zorgt ervoor dat u minder tot geen aardgas meer nodig heeft om uw woning te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat de co2-uitstoot van uw woning zal afnemen. De warmtepomp gebruikt stroom om te kunnen werken, dit betekent dat het stroomverbruik wel zal toenemen. Door het plaatsen van zonnepanelen zal u zelf stroom opwekken en dit betekent dat het stroomverbruik ook niet zal toenemen. Daarnaast is het mogelijk om een zonneboiler te plaatsen. Dit zal ervoor zorgen dat het water in uw woning een stuk warmer is, dan als de warmtepomp voor zowel warmwater als verwarming in het huis moet zorgen. Bij een combinatie van deze mogelijkheden zal u heel duurzaam wonen en zal de waarde van uw woning flink stijgen.